torstai 15. syyskuuta 2016

Kasvamme digitaaliseen maailman jäseniksi



Miljardi on huima luku. Vuoden 2016 elokuun 27. päivänä Facebook saavutti miljardin käyttäjän maagisen rajan. Meistä on kasvanut kymmenessä vuodessa ”naamakirjan” käyttäjien jättiyhteisö. Teknologian kehitys on huimaa ja omat sosiaaliset ja tietokäytäntömme ovat jatkuvasti jäljessä saatavilla olevan teknologian kehityksestä.

Eri tilanteissa korostuvat erilaiset roolit, ja erilaiset apuvälineet käyvät tärkeiksi. Mielipiteet facebookissa alkavat vaikuttaa ja sen yhteisöihin liitytään yhä enemmän. Opimme yhteisöllisiä tietokäytäntöjä, joiden varaan arjen rutiinit ja tiedollinen toimijuus rakentuvat. Elämänvirtamme kohtaavat ja arkemme saa uuden suunnan.

Uusi teknologia tarjoaa hämmästyttävän digitaalisen vuorovaikutusalustan. Voimme luoda aiemmin mahdottomia liike- ja ystävyyssuhteita. Yhteisöillä on kuitenkin omat sääntönsä, roolinsa ja norminsa. Vuorovaikutus, sosiaalinen ja fyysinen ympäristö, tunteet ja motivaatio ovat kaikki yhteydessä mielekkääseen oppimiseen.

Yhteisöllinen oppiminen (KO)
Opimme vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Oppimista  tapahtuu kaikkialla; kotona, koulussa, työssä ja harrastuksissa. Me synnymme sosiaalisiksi olennoiksi ja elämme vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Viestintätieteen professori Joshua Meyrowitzin tutkimukset osoittavat kehittyneempien informaatioteknologioiden välittävän myös tehokkaammin informaatiota fyysisistä esteistä ja etäisyyksistä piittaamatta. Näin eri toimijat – yksilöt, organisaatiot, yhteisöt jne. – saavat aiempaa enemmän vaikutteita toisiltaan ja alkavat muistuttaa toisiaan arvoiltaan ja toimintamalleiltaan:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti